Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Kiitospäivänä ulkosuomalainenkin herkistyy

22.11.2017

”Kiitospäivä on paras juhlapäivä”, sanoo 40 vuotta Yhdysvalloissa asunut Christina Rosenthal.

”Ruokaa, juomaa, perhe ja/tai ystäviä. Muuten en ole kova kokkaamaan, mutta kiitospäivän ateria syntyy jo neljänkymmenen vuoden rutiinilla.”

Hän kertoo, että reseptit ovat vaihtuneet vuosien aikana, mutta perinteinen kalkkuna, kastike eli gravy, karpalohillo ja kurpitsapiiras ovat aina tarjolla pöydässä.

Tein pikakyselyn netissä Mimmit valloissa-facebook-ryhmän kautta. Halusin saada selville, millaisia kokemuksia ja muistoja muilla mimmeillä on kiitospäivänvietosta.

Oli loppusyksy 1998. Olimme juuri muuttaneet Los Angelesiin. Kiitospäivä lähestyi ja anoppini evästi minua näin.

”Kun olet ostanut ruokia muutaman sadan dollarin edestä Lucky-ruokakaupasta, saat pakastetun kalkkunan tarjouslahjana ilmaiseksi.”

Apua! Ensinnäkään en ollut sataprosenttisen varma, miksi kiitospäivää vietetään ja millaisia traditioita siiheen kuuluu? Toiseksi. En tuntenut lintua ollenkaan. Epäilin sen makua, ja sitä, kuinka osaan valmistaa mokoman viisi-kuusi kiloisen linnun uunissa.

Panin jäisen painavan möhkäleen pakastimeen. Ja sinne se unohtui. Meidät kutsuttiin sinä vuonna, niin kuin kaikkina vuosina sen jälkeen sukulaisiin kiitospäiväksi. Kun pakastin piti tyhjentää muuton vuoksi, kalkkuna oli edelleen siellä. Jäisenä ja koskemattomana.

Kiitospäivänviettoa viime vuosisadan alussa New Yorkissa. Kuvassa West Side Schoolin oppilaita.

Ulla Crouse taas kertoo, että tänä vuonna on hänen vuoronsa laittaa ruuat aviomiehen vanhemmille ja siskolle.

”Ei tosin eka kerta, mutta aina huvittaa että tämän maahanmuuttajan käsiin annetaan näin tärkeä tehtävä. Toki mieheni auttaa kokkaamisessa. Yhtenä vuonna unohtui ostaa karpalohillo, mutta ei siitä kauaa kaunaa kannettu.”

Hän on oppinut, että kalkkuna kannattaa suolata suolavedessä ennen paistoa. Näin siitä muhii hyvin mehukas. Crouse tunnustaa, ettei hän ennen edes tykännyt kalkkunan mausta.

Mel Champness taas kertoo, että hänen tyttärensä syntyi viisi vuotta sitten kiitospäivänä. Hänen kuvauksensa juhlapäivästä kiteyttää varmasti monen muunkin tunnelmat.

”Minusta on tosi kiva juhlia. Yhdessäoloa, ei lahjoja, mies kotona neljä päivää putkeen, telkussa Macy’s (newyorkilainen tavaratalo) paraati. Mies kokkaa, käydään jossain vaiheessa kävelyllä…chillataan neljä päivää. Meillä  on myös perinne, että saa laittaa joulukoristeet heti kiitospäivän jälkeen. Jippii!”

Kokkaamista voi myös välttää ostamalla koko aterian valmiina ruokakaupasta. Jotkut mimmit kertovat  syövänsä aterian ravintolassa, country clubilla tai vaikkapa kasinon buffetissa. Jossain ulkosuomalaisen perheessä nautitaan myös savustettua lohta, karjalanpaistia ja jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa.

Kiitospäivä osuu Amerikassa vain kuukauden päähän joulusta ja se merkitsee amerikkalaisille hyvin paljon. Onhan se juhla, jota vietetään vaan Pohjois-Amerikassa. Kanadassa myös, mutta lokakuun alussa. Silti jotkut suomalaiset eivät sitä vietä. Joillekin päivä on ihan tavallinen torstai, joka sattuu olemaan vapaa päivä töistä. Tänä vuonna monet kaupat ovat kiinni torstain, mutta työntekijät palaavat työpaikalle heti perjantaina, josta black fridayn myötä alkaa varsinainen hullunmylly ja kauppojen vilkkain joulumyyntikausi.

Mutta ne, jotka voivat nauttia vuoden pimeimpään aikaan neljä päivää kestävästä vapaasta, ottavat siitä kaiken irti.

Mari Ylipelkonen Welke on juhlinut viimeiset kaksitoista vuotta ystävien kanssa juhlaa nimeltä friendsgiving. (Tyttäreni vietti tätä viikkoa ennen kiitospäivää ystäviensä kanssa.)

”Ja nyt kun lapset ovat isompia, olemme alkaneet juosta turkey trottia kiitospäivän aamuna”, Ylipelkonen Welke jatkaa.

Yhteisjuoksun järjestää monilla paikkakunnilla jokin järjestö tai yhdistys. Juoksu ei ole kilpailu, vaan ihmiset pukeutuvat hassuihin hattuihin tai vaikkapa kalkkunaksi. Joskus juoksuilla kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen. Monissa pikkukaupungeissa on myös paraateja ja muita tapahtumia.

Monia ulkosuomalaisia lämmittää myös ajatus siitä, että kiitospäivää vietetään Amerikassa useampi päivä kuin joulua. Joulu on ohi yhdessä päivässä, kiitospäivä on aina torstai ja se merkitsee tosi pitkää viikonloppua useimmille työssäkäyville ihmisille. He voivat  puuhailla asioita yhdessä perheen kanssa ja osoittaa kiitollisuutta tärkeille asioille.

Syömisen lisäksi kiitospäivässä korostuu siis perhe, suku ja kiitollisuus. Tähänkin oli suomalaisen aluksi vaikea tottua. Mikä kiitollisuus? Ja mistä?

Historiallisesti kyse on siitä, että 1600-luvun alussa mantereen alkuperäiset asukkaat eli intiaanit auttoivat ensimmäisiä maahan tulleita eurooppalaisia selviämään oudolla mantereella talven yli esittelemällä heille kalkkunan ja maissin. Näitä eivät eurooppalaiset tunteneet. Kiitospäivä on harvinaisuus juhlapäivien joukossa siinä mielessä, ettei siihen liity mitään uskonnollisia tai pakanallisia uskomuksia tai traditoita. Kyse on selviytymisestä ja yhteisöllisyydestä.

Ja siitä, että muistetaan olla kiitollisia näistä asioista.

Eveliina Sterling kertoo.

”Anoppi laittaa ruokaa niin paljon, että siitä riittäisi varmasti koko kaupungille. Ruokailu aloitetaan aina kierroksella, että mistä ollaan kiitollisia tänä vuonna.”

Tämä on myös meidän perheen traditio. Jo automatkalla anoppilaan tulee mietittyä, että mitä kuluvan vuoden aikana onkaan tapahtunut ja mistä olla kiitollinen.

Kun vuoro osuu kohdalle juhlapöydässä, taitaa se olla illan liikuttavin hetki.

Ja sitten syödään.

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

 • Vastaa Ilari Lindholm 22.11.2017 klo 15:32

  No jaa . Amerikkalaisilla on mukavasti kaksi juhlaa , kiitospäivä ja joulu , jolloin syödään joulumaisesti .
  Valitettavasti aikoinaan köyhässä Suomessa , ruokaa riitti ainoastaan yhteen ruokajuhlaan , eli jouluun , jolloin paisteettin se toinen silakka .
  Onneksi joulu on jo muuttunut Suomessa hieman parempi ruokaiseksi .

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 26.11.2017 klo 8:09

   Näin on. On kuitenkin niin, että kiitospäivänvietolla on hieman eri historia kuin joululla. Kiitospäivään ei liity mitään uskonnollisia traditioita, niin kuin jouluun.

  Jätä vastaus