Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Suomi marssii maailmalla

29.9.2017

Phoenixin Country Clubille on kokoontunut arvovaltainen vierasjoukko. Satapäisen yleisön joukossa on Arizonan senaattori Jon Kyl, Intelin pitkäaikainen toimitusjohtaja Graig Barrett, Yhdysvaltain entinen Suomen suurlähettiläs Barbara Barrett ja Suomen paikallinen kunniakonsuli Gary Waissi. Juhlahuoneessa on sähköistynyt tunnelma. Portaiden alapäässä juuri ennen tilaisuuden alkua seisoo tutunnäköinen ystävällisesti ympäristöään tarkkaileva nainen. Hän on Suomi 100-vuotta keskustelutilaisuuden kunniavieras ja sen pääpuhuja, ministeri  Elisabeth Rehn.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotistaipaleen kunniaksi Suomi putkahtelee esille tuon tuosta amerikkalaisessa mediassa. Tällä viikolla arvostetussa The New Yorker-lehdessä oli artikkeli Yhdysvaltoja kiertävästä Traveling Saunasta (kerroin pyörillä kulkevasta saunasta maaliskuun blogissa). Presidentti Niinistön taannoinen Yhdysvaltain vierailu nähtiin suorassa lehdistötilaisuudessa Valkoisesta Talosta. Jokaisessa osavaltiossa on omat Suomi-juhlansa. Viime viikonloppuna Minneapoliksessa vietettiin Finn Festiä, vuotuista amerikansuomalaisten suurjuhlaa. Tällä kertaa ilmassa oli vielä suuremman urheilujuhlan tuntua presidentti Niinistön ja rouva Haikion vieraillessa juhlilla.

Arvaatteko, mitä Phoenixin amerikkalaisyleisö halusi kuulla ja oppia Suomesta?

Jääkiekkopelaajat tunnetaan jo, samoin koripallopelaaja Lauri Markkanen, jonka Amerikan valloitus alkoi täältä Arizonasta. Angry Birds saatetaan osata yhdistää Suomeen, Nokia joten kuten. Heille kerrotaan, että suomalaiset pitävät itseään hyvin onnellisena kansana.

Amerikkalaisia vaikuttajia kiinnostaa aina Venäjä ja se, miten yksi maailman vähiten korruptoitunut valtio eli Suomi ja erittäin korruptoitunut maa Venäjä pärjäävät rajanaapureina.

Suomalainen koulutus on nyt kova sana. Siitä riittää puhuttavaa.

”Suomi teki oikean ratkaisun jo muutama vuosisata sitten. Miehemme ja muutamat naispäättäjät päättivät panostaa koulutukseen. Meillä ei ollut riittävästi luonnonrikkauksia. Päätimme kouluttaa kaikki kansalaiset ja pitää heistä huolta varallisuudesta huolimatta kehdosta hautaan.”

”Koulutettua kansaa ei voi alistaa”, Rehn jatkaa.

Nykyisin ministeri Rehn liikkuu enimmäkseen maailmalla edustaen omaa itseään. ”En edusta enää Suomen valtiota, Yhdistyneitä Kansakuntia tai EU:ta.”

”Joten ketään ei voi syyttää sanomisistani. Tämä on yksi hyvä puoli vanhenemisessa. Voi sanoa mitä haluaa.”

Yleisö pitää suorasukaisesta Rehnistä. Se välittyy yleisön innostuneista reaktioista.

Entinen Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Barbara Barrett ohjasi yleisön ja ministeri Rehnin välistä keskustelua.

Amerikkalaisyleisö on kiinnostunut kuulemaan Rehnin ajatuksia rauhansovittelijantyöstä maailmalla. Hän jatkaa tätä työtä edelleen.

Yleisö todella hiljenee kuuntelemaan, kun Rehn kertoo Kongon tasavallan viidakoissa tapaamiensa nuorten naisten epätoivoisen kuuloisista kohtaloista miessotilaiden vankeina.

Samalla hän korostaa, että naisia pitäisi saada enemmän mukaan rauhan rakennusprosesseihin maailman kriisipesäkkeissä.

”Puolet kansasta on aina naisia. Ja sotien jälkeen ei tarvita vain uusia siltoja tai rakennuksia. Ihmisten pitää koota itsensä uudelleen. Naiset voivat antaa rohkaisua niille, jotka ovat käyneet läpi kammottavia asioita sodan aikana”, Rehn muistuttaa.

Rehn on vuosien myötä oppinut, että rauhan rakentaminen on moniportainen rakennelma.

”Olen ollut puolustusministerinä tekemässä päätöksiä maanpuolustuksesta. Olen tehnyt rauhanavustustyötä ruohonjuuritasolla. Jokaisella tasolla tarvitaan ihmisiä ja jos halutaan välttää konfliktin muuttuminen sodaksi, pitää auttajien liikkua kaikilla näillä tasoilla.”

Kysyn Rehniltä, että onko maailmassa olemassa ihannevaltiota?

”Kyllä se on Suomi, tai mielestäni ainakin kaikki Pohjoismaat ovat hyvin lähellä sitä ihannetta. Aina kun tulen maailmalta kotiin, ajattelen, että miten ihana maa Suomi on.”

Aiheeseen liittyvät

Ei kommentteja

Jätä vastaus