Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Miten säilyttää ihmeen tuntu?

20.12.2017

”Joulu ei tule kuin tekemällä.”

Lausahdus on joko äitini tai mummin…

Opin siis jo varhain, että joulu tulee kun sen tekee, ja kun sen tekee kuhunkin elämänvaiheeseen sopivaksi.

Miten ajat ovatkaan muuttuneet… Enää tytöt eivät luo epäuskoisia silmäyksiä äitiin, kun hän varoittelee joulukuussa ikkunan takaa kurkkivista tontuista.

Missä loputtomat tip-tap-tip-tap-tipetipetipe-tip-tap-esitykset Los Angelesin Suomi-koulun joulujuhlissa äidin valitsema pönöttävä punainen juhlamekko päällä?

Missä epätodellinen joulun odotus ja sen mukanaan tuoma kihelmöivä jännitys? Se erityinen tunnelma – joulun tunnelma, joka luotiin oman perheen pikkutraditioilla vuodesta toiseen, ja jotka vaihtuivat ja muuttuivat sitä mukaa, kun tytöt varttuivat. Traditiot ovat joustaneet, mutta yhdestä asiasta tytöt eivät jousta.

Jouluaatto ja joulupäivä vietetään aina kotona.

Jos matkustamme jonnekin, ja usein niin teemmekin, pitää sen tapahtua aina joulupäivien jälkeen joulun ja uuden vuoden välipäivinä.

Tästä kai saan olla ylpeä. Minulla on perhe, joka haluaa olla jouluna kotona. Yhdessä.

 

 

Mieheni, joka ei kasvanut lapsena joulutraditioon, hiippaili kanssani jouluaattoyönä panemaan lahjapaketit kuusen alle. Toivoimme, etteivät tytöt heräisi vanhempien hermostuneeseen sananvaihtoon. Jos niin olisi käynyt, usko joulupukkiin olisi mennyt.

Jostain syystä mies oli aina hermostuneempi kuin minä. Hän ei tiennyt, mitä tulevaisuus toisi tullessaan.

Minä tiesin. Tiesin, että jossain vaiheessa totuus paljastuisi ja joulunvietosta katoaisi sen satumainen luonne. Sen ihmeen tuntu.

Vai katoaisiko sittenkään, jos sen eteen tekee töitä?

Äiti ei anna periksi. Hän haluaa edelleen yllättää ja luoda tunnelman, jossa on ihme läsnä.

Hyvää joulua kaikille!

 

 

 

sivun päävalokuva: Risto Leskinen Photography

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

 • Vastaa Ilari Lindholm 22.12.2017 klo 3:13

  No jaa . Valitettavasti amerikkalaiset eivät vielä ole oppineet , että joulupukki asuu Suomessa Korvatunturilla eikä Pohjoisnavalla , jossa on vain jäätä meren päällä .
  Ehkä ilmaston lämpenemisen myötä , jäätön Pohjoisnapa saa amerikkalaiset uskomaan , että joulupukki asuu Suomessa Korvatunturilla .

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 22.12.2017 klo 20:25

   Ilari! Yhdysvalloissa on useita joulupukin majoja ja verstaita. Niitä kutsutaan North Poleiksi. Valitettavasti suomalaisella joulupukilla ei ole copyrightia, vaan konseptin saa vapaasti kopioda. Arizonassakin on kaksi joulupukin kotia.Pohjoisessa ja Grand Canyonilla.t. Kirsi-Marja

  Jätä vastaus