Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Missä Matti on?

7.11.2017

Suomen Washingtonin suurlähetystö tavoittelee hauskalla ilmoituksella filmitähti Matt Damonia. Ilmoitus leviää sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Pian viisi vuotta Washingtonin suurlähetystön lehdistöneuvoksena toiminut Sanna Kangasharju myöntää, että idea lähti liikkeelle ”vitsikkäästä heitosta.” Hän pitää ideoimisesta  ja myöntää kuluvina vuosina haaveilleensa, että suurlähetystö onnistuisi saamaan filminäyttelijä Matt Damonin edustamaan Suomea. Damonin äidinpuoleinen isoisä on suomalainen.

”Muuri on iso. Filmitähtiä on lähes mahdoton tavoittaa, vaikka on oltu yhteydessä esimerkiksi näyttelijöitä edustaviin agentteihin”, Kangasharju kuvaa leikkimielistä Matt Damon-kampanjaa. Se on osa kunnianhimoisempaa, jo 85:n toteutuneen videotervehdyksen-sarjaa, joka leviää suurlähetystön omien facebook-sivujen kautta sosiaalisessa mediassa. Niissä tunnetut Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset, amerikansuomalaiset ja amerikkalaiset Suomi-fanit lähettävät henkilökohtaiset onnittelut 100-vuotiaalle Suomelle kertomalla, mitä Suomi heille merkitsee. Projekti alkoi jo vuosi sitten, Kangasharju kertoo, ja jatkaa, että ainoa toivomus tekijöille oli, että tervehdyksen pituus olisi kymmen ja sadan sekunnin väliltä. Ensimmäinen tervehdys ilmestyi tammikuussa.

”Etsimme Matt Damonia, jotta hän tekisi Suomelle henkilökohtaisen onnittelutervehdyksen”, Kangasharju jatkaa. Kangasharjun mukaan Damonin hakuilmoituksen on nähnyt jo ainakin 300 000 ihmistä sosiaalisessa mediassa.

100-vuotias Suomi on saanut harvinaisen paljon näkyvyyttä amerikkalaisessa mediassa kuluvan vuoden aikana. Yhdysvalloissa on järjestetty kymmeniä Suomi-tapahtumia juhlavuoden tiimoilta. Usein niiden järjestäjinä ja moottoreina toimivat ulkosuomalaiset. Hankkeita on pantu pystyyn eri osavaltioissa yhdessä suurlähetystön, pääkonsulaattien tai kunniakonsulaattien ja niitä lähellä olevien toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Yhdysvaltoja kiertävä Traveling  sauna-hanke ideoitiin Minnesotan ulkosuomalaisten, kauppakamarin  ja suurlähetystön parissa. Siitä oli juttu arvostetussa The New Yorker-lehdessä. Phoenixissa saatiin paikallisia vaikuttajia kuulemaan entistä Yhdysvaltain Suomen suurlähettilästä Barbara Barrettia ja hänen hyvää ystäväänsä Elisabeth Rehniä Suomi satavuotta juhlatilaisuudessa. Tapahtumia on lukemattomia. Valokuvia Levin iglu-hotellista tupsahtaa vastaan niin ikään sosiaalisessa mediassa. ”Unreal! Minä haluaisin olla iglussa juuri nyt!” kirjoitti arizonalainen tanssinopettaja facebookissa muutama päivä sitten.

Suomi on jotain uutta ja jännää, ja toisaalta, osin vielä tuntematonta.  Kiitos sosiaalisen median luoman laajan näkyvyyden.

Suomi putkahtaa esiin myös amerikkalaisessa arkipäivässä. Eräänä päivänä lukiolainen tyttäreni Katrina mainitsi kotiin tullessaan, että yhteiskuntaopin tunnilla opettaja oli puhunut ylistävään sävyyn suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. ”Äiti, onko se totta?” hän kysyi minulta.

”No totta kai”, sanoin ylpeänä.

Alla olevan suurlähetystön videotervehdysten-sarjan toivotaan saavuttavan sadan onnittelun rajan ennen suurta juhlapäivää, joulukuun kuudetta.

”Joka viikko on ilmestynyt kaksi tervehdystä. Uskon, että saamme sata täyteen”, lupaa Kangasharju.

Ja hän toivoo, että Matt Damon ottaisi yhteyttä.

”Julkkiksilla on valtava vaikutus. Ensimmäisen Conan O’Brienin tervehdyksen on nähnyt 2,5 miljoonaa ihmistä”, Kangasharju kertoo.

 

 

 

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

  • Vastaa Ilari Lindholm 9.11.2017 klo 11:56

    No jaa . Kuuleman mukaan Matt Damon ei ole koskaan käynyt Suomessa , joten on mahdollista , että Matt Damon ei arvosta suomalaisia sukujuuriaan .

    • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 10.11.2017 klo 20:09

      Saatta olla. Jotkut amerikkalaiset ovat kiinnostuneempia eurooppalaista juuristaan, kuin toiset.

    Jätä vastaus