Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Mikä ihmeen homecoming?

31.10.2017

Kerran vuodessa, syksyisin, kun uudet opiskelijat ovat vielä untuvikkoja ja kun he eksyvät helposti pikkukaupungin kokoisella kampuksella, yliopistot järjestävät homecoming-tapahtuman. Se on periamerikkalainen tapa nostattaa nykyisten ja entisten opiskelijoiden sekä heidän perheenjäsentensä me-henkeä ja varmistaa, että he pysyvät osana yliopistoyhteisöä lopun elämää.

Päivän aikana kampuksella on paraati, jota seuraa tuhansia ihmisiä. Useimmilla on päällään yliopiston kaupasta ostettu yliopiston logolla varustettu teepaita. Tuntuu, että yleisö ja paraatissa esiintyvät yliopiston laitoksien ja eri aineyhdistysten ja kerhojen opiskelijat ovat yhtä samaa perhettä.

Uudet ja vanhat opiskelijat tervehtivät toisiaan ja jakavat kokemuksiaan, vaikka he eivät tuntisikaan toisiaan.

Me-hengen nostattamisessa ja innostuneen ilmapiirin luomisessa amerikkalaiset ovat aivan omaa luokkaansa.

Perinne alkaa jo lukiossa. Kouluissa pidetään koulun jalkapallo-joukkueen pelipäivinä kokoontumisia jumppasalissa. Näitä kokoontumisia kutsutaan prep rallyiksi ja niiden tarkoituksena on ylläpitää koulun me-henkeä. On tanssiesityksiä, pelaajat esittäytyvät univormuissaan jumppasalin keskiössä. Musiikki soi liian kovaa.Tunnelma on katossa. Oppilaat saadaan uskomaan omaan yhteisöönsä ”me ollaan parhaita”-hengessä.

Tästä heidän onkin helppo siirtyä yliopisto-opiskelijoiksi ylläpitämään collegen tai yliopiston spiritiä  eli yhteishenkeä.

Homecoming-traditio on koettu jo lukiossa.

Entiset opiskelijat tulevat ympäri maata tsemppaamaan vanhaa opinahjoaan.

 

Arizonan valtion yliopiston eli ASU:n (Arizona State Universityn) tunnusväri on keltainen ja punaisenruskea. Väri toistuu teepaidoissa, yliopiston logossa ja Sun Devil-maskotissa sekä yliopiston jalkapallojoukkueen univormuissa. Väri tulee vastaan joka puolella ja se yhdistää opiskelijat ja perheenjäsenet. ASU:n henki on korkealla.

 

Homecoming-tapahtumapäivänä yliopiston laitokset esittelevät toimintaansa. Proffat edustavat slaavilaista tutkimusta ja ovat pukeutuneet teeman mukaisesti slaavilaisiin asuihin.

Meidänkin perhe pääsi homecoming-potrettiin.
copyright Deanna Dent/ASU Now

 

Illan päätteeksi pelataan amerikkalainenjalkapallo-ottelu kilpailevaa yliopistojoukkuetta vastaan. Keskiyön kruunaa mahtava ilotulitus.

 

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

  • Vastaa Ilari Lindholm 2.11.2017 klo 21:05

    No jaa . Mikäli amerikkalaisiin elokuviin on uskomista , niin amerikkalainen yliopistoelämä on tarkoitettu ainoastaan ryyppäämistä sekä tyttöjen perässä juoksemista varten .

    • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 6.11.2017 klo 4:45

      Ei kannata muodostaa mielipidettä elokuvien perusteella, sillä ne ovat fiktiota.Todellisuus on aivan toista.

    Jätä vastaus