Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Luonto ottaa omansa

26.7.2017

Tänään Raya-Garcian perheessä on hyvin surullinen päivä. Haudan lepoon saatetaan perheen 26-vuotias äiti, 29-vuotias isä sekä perheen kaksi-, kolme- ja seitsemänvuotiaat lapset sekä äidinäiti, 57-vuotias anoppi. Samassa tilaisuudessa siunataan perheen äidin 26-vuotias sisko sekä tämän kaksivuotias lapsi ja äidin 19-vuotias pikkuveli.

Viikko sitten sunnuntaina koko suku oli koossa. Raya-Garcian perhe oli ajanut Phoenixsista Paysoniin juhlimaan äidin 27-vuotissynttäreitä. He löysivät mahtavan uimapaikan joenuomaan syntyneestä vesilammikosta.  He kelluivat vedessä, huutelivat serkkupojalle, joka grillasi kannettavan grillin päällä lihoja. 29-vuotias isä uitti vuorollaan perheen uima-liiveissä kelluvia lapsia lammessa. Kukaan ei arvannut, että samaan aikaan vuorilta oli alkanut vyöryä alas rankkasateen synnyttämä tulvajoki, joka syöksi mukanaan katkenneita puita, oksia, puiden juuria, roskaa, mutaa,tuhkaa, kiviä.

Kun  hyökytulvajoki salakavalasti raivoten yllätti juhlivan perheen, se oli jo kaksikymmentä metriä leveä ja vihainen, kuin karhu. Se vei mukanaan koko perheen.

Muistan oikein hyvin sen sunnuntain. Kännykkäni piippasi pari kertaa hyökytulvajoki-varoituksien ilmestyessä puhelimen näytölle. ”Tää on taas niin tätä”, ajattelin. Arizonalaisten kännykät täyttyvät ukkosmyrsky- ja hyökytulvavaroituksista heinäkuussa. Niissä kehotetaan välttämään autolla ajamista ja ulkonaliikkumista ylipäätään.

Tänä kesänä niitä on tullut useammin kuin moniin vuosiin.

”Viimeisen viiden vuosikymmenen aikana sateen määrä ei ole kasvanut, mutta voimakkuusasteikon äärimmäisessä päässä olevat myrskyt ovat”, sanoo lehdessä Arizonan yliopiston ilmastotutkija Christopher Castro.

Vuosikausia olin sitä mieltä, ettei ole tylsempää puheenaihetta kuin sää. Säästä puhuvat ne, joilla ei ole muuta sanottavaa, ajattelin.

Sää on sää. Se muuttuu vuodenaikojen mukaan. Tänään paistaa. Saattaa paistaa monta päivää peräkkäin. Sitten taas sataa. On kylmää, kosteaa, pimeää.

En ole myöskään niitä ihmisiä, jotka valitsevat asuinpaikan ilmaston mukaan. Asuinpaikan miellyttävä ilmasto ja auringonpaiste on ylellinen lisä ja onnenpotku, jos sellainen sattuu kohdalle.

Ja sattuihan se. Paitsi tänä kesänä, kun monsoon-kausi jatkuu kosteampana kuin kertakaan viiteenkymmeneen vuoteen. Suomessakin on ollut kummallinen kesä. Rakeita, sateita, auringonpilkahdus siellä täällä. Ja päällimmäisenä mielessä kysymys: koska alkaa kesä?

Ei ihme, että sää puhuttaa muitakin kuin maanviljelijöitä ja lomalaisia.

Ja nykyisin säästä ja sen muutoksista tuleekin puhua.

Onko maapallon lämpötilojen nousulla yhteyttä myrskyjen voimakkuuteen?

”Ainakin Arizonassa tämä näyttäisi pitävän paikkansa. Meristä haihtuu ilmaan tavallista enemmän vesihöyryjä. Korkea ilmankosteuspitoisuus taas ruokkii voimakkaita myrskyjä”, sanoo Castro.

”Ja niitähän meillä on ollut tavallista ennemmän viime vuosina.”

Kun salama taas tällä viikolla paiskoo ja ukkonen riehuu  takapihallani valaisten sen  sähkönsiniseksi 30 kertaa minuutissa, tunnen itseni hyvin pieneksi. Ja pelokkaaksi. Se ikään kuin muistuttaa, että luontoa pitää kunnioittaa. Sillä saattaa olla viimeinen sanansa sanottavana, kun on ihmiskohtaloista kyse. Niin kuin Raya-Garcian perheen tapauksessa.

Aiheeseen liittyvät

2 kommenttia

  • Vastaa Ilari Lindholm 31.7.2017 klo 11:18

    No jaa . Autiomaan kaktusosavaltio Arizonassa on ilmeisesti runsaita rankkasateita , kuten Floridassa , kun joet tulvivat todella kunnolla .

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 31.7.2017 klo 21:37

    Ilari! Floridan ja Arizonan ilmastot ovat hyvin erilaisia. Floridan ilmasto on trooppinen, johon kuuluu pitkiä ja hyvin kosteita sadekausia ympäri vuoden. Floridan kokonaissademääriä en tiedä. Arizonan ainoa sadekausi osuu heinä- ja elokuulle , joka on niin kutsuttu monsuuni-kausi. Silloin pitäisi sataa koko vuoden tarpeiksi. Paikallisen yliopiston säätieteilijöiden mukaan nämä saderupeamat ovat voimistuneet viime vuosina. Eli kun sataa ja myrskyää, se tuntuu ja näkyy. Sadekerrat ovat käsittääkseni taas vähentyneet. Kiitos kommentista. t. Kirsi-Marja

  • Jätä vastaus