Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Kuhinaa yliopistoissa ja opinahjoissa – tästä on hyvä nousta siiville

25.5.2017

 

Ilmapallot ovat ilmestyneet ruokamarketteihin. Leipätiskillä käy kakkujentilauskuhina. Kaikki koulut päättyvät Arizonassa tällä viikolla. Paikallisista yliopistoista valmistuneet juhlivat jo viikko sitten. Mitään kaavaa lukiosta tai yliopistosta valmistumisjuhlaan ei ole tai sitten niitä ei enää noudateta.  Joten äidit saavat huokaista helpotuksesta. Naapurini kutsui Zumba-tunnin jälkeen ensi sunnuntaiksi pitkälle brunchille. ”Ovet ovat auki kello yhdestätoista lähtien. Tulkaa sitten kun sopii.” Hänen vanhin tyttärensä päättää high schoolin. Hyvä suomalainen ystäväni lähetti tekstiviestiä Los Angelesista: ”Oletteko täällä 8.6? Meillä on taco-truck takapihalla.” Hänen poikansa valmistuu high schoolista. Toinen hyvä ystäväni Kaliforniasta matkustaa viideksi päiväksi arvostetun Brown yliopiston päättäjäisjuhliin Rhode Islandille. Juhlat vietetään  isossa puutalossa. Hänen tyttärensä on kämppiskavereineen vuokrannut talon perheenjäsenille kolme päivää jatkuvien juhlallisuuksien ajaksi.

On kuitenkin yksi tapa, joka yhdistää varsinkin yliopistoja ympäri maan.  Yliopistot aloittavat jo varhain promootio-puheen pitäjän metsästämisen. Yleensä tämä henkilö on yhteiskunnassa silmäätekevä, joko  entinen tai nykyinen presidentti, ulkoministeri, elokuvaohjaaja, näyttelijä tai kirjailija. Puhujaksi kutsutulla ei tarvitse olla aiempaa yhteyttä yliopistoon siinä mielessä, että henkilö olisi valmistunut sieltä tai että hänen jälkikasvunsa opiskelisi siellä. Pelkkä yhteiskunnallinen asema siis riittää.

Julkkiksen  puheelta ei myöskään odoteta mitään kaavaa tai muotoa. Yleensä promootio-puheet ovat inspiroivia, jopa yleviä, ja rohkaisevat nuoria ottamaan yhteiskuntaa sarvista, ravistelemaan totuttuja rakenteita ja muuttamaan sitä ja maailmaa parempaan suuntaan.

Arizona State Universityn puhujana oli Starbucksin perustaja ja toimitusjohtaja Howard Schultz. Hän myönsi puheessaan, etteivät nykyiset poliitikot  ole hoitaneet asioitaan niin kuin kuuluisi ja siksi nuorilta odotetaan nyt paljon yhteiskunnan muuttamiseksi parempaan suuntaan. ”Te olette innovatiivisia ja luotte enemmän työpaikkoja kuin koskaan aiemmin.” Vuonna 2008 Harry Potter-imperiumin luonut kirjailia J.K. Rowling tuli tunnetuksi myös Harvardin yliopistossa pitämästään promootiopuheesta, jonka teemana oli ”epäonnistumisen tärkeys.” Kuuluisimmat promootiopuheet on tallessa, ja ne ovat kenen tahansa luettavissa sähköisesti. Lainauksetkin on helposti löydettävissä, kuten ohessa oleva jo edesmenneen Steve Jobsin puheesta pätkäisty kohta.

Tänä vuonna on nähty muutakin kuhinaa. Kahdessa yliopistossa opiskelijat ovat osoittaneet mieltään valmistujaisjuhlan pääpuhujalle joko kääntämälle tälle selkänsä tai kävelemällä pois kesken tilaisuuden. Puhujina oli  nykyisen hallinnon opetusministeri ja varapresidentti. Opetusministeri piti puheen afroamerikkalaisten yliopistossa. Hänet tiedetään koulutuksen yksityistämisen kovana puolestapuhujana. Siksi protesti. Varapresidentin puheen aikana paikalta poistuneet opiskelijat taas osoittivat mieltään nykyisen hallinnon siirtolaisuus- ja muita vähemmistöjä kohtaan harjoittamaa politiikkaa vastaan. Eivätkö yliopistot ole sananvapauden itseoikeutetuin saareke? Näin pitääkin tapahtua.  Tasapuolisesti siis onnea kaikille tänä keväänä valmistuneille!

 

Aiheeseen liittyvät

1 kommentti

  • Vastaa Ilari Lindholm 26.5.2017 klo 8:29

    No jaa . Vastaako amerikkalainen High School suomalaista lukiota vaiko lähinnä vain peruskoulua opintomäärien osalta ?

  • Jätä vastaus