Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Hip-hurraa! On itsenäisyyspäivän viikonloppu ja saan syödä meksikolaista ruokaa!

30.6.2017

Se tuntuu jo ilmassa. Tänään perjantaina monet amerikkalaiset ovat viimeistä päivää töissä ennen pitkää viikonloppuvapaata. Heinäkuun 4. päivä osuu tiistaiksi, joten he ottavat maanantain vapaaksi tai jäävät jopa viikon mittaiselle kesälomalle.

Avasin aamulla sanomalehden. Siinä annettiin vinkkejä juhlaviikonlopun viettoon. Kuuliaisena siirtolaisena ja Amerikan kansalaisena siirryin heti sivulle kolme. Sivuaukeamalla listattiin amerikkalaisten herkkuruokia. Ja arvaatkaa mitä? Sivulla oli kuvia mitä suussasulavimmista burritoista ja tacoista kaikilla meksikolaisilla mausteilla.

Siirtolaisena mieleeni tuli muutama ristiriitainen ajatus. Tiedän jo kokemuksestakin, että meksikolaista ruokaa tullaan tarjoamaan monissa pihajuhlissa ja illanistujaisissa heinäkuun neljäntenä. Samaan aikaan nykyinen presidentti ajaa siirtolaisvastaista politiikkaa. Jokainen naapurustossa pörräävä latinotaustainen puutarhuri, siivooja, lastenhoitaja, rakennusmies, tarjoilija, ravintolanomistaja, lääkäri, opettaja ja kunnanvaltuutettu olisi pitänyt jättää rajan taa.

Onneksi tunnen myös paljon amerikkalaisia, jotka eivät ole presidentin kanssa samaa mieltä.

On asioita, joissa amerikkalaiset ovat onnistuneet erinomaisesti. Sille nostan maljan heinäkuun neljäntenä. Jo parin vuosisadan ajan he ovat osanneet imeä siirtolaiset osaksi yhteiskuntaa. Samalla tavoin meksikolaisesta tacosta tai burritosta on tullut osa amerikkalaisuutta kenenkään sitä kyseenalaistamatta.

Kaiken järjen mukaan presidentinkin tulisi tämä ymmärtää.

Amerikkalaisen itsenäisyyspäivän meksikolainen herkkuannos.

Aiheeseen liittyvät

3 kommenttia

  • Vastaa Ilari Lindholm 3.7.2017 klo 15:25

    No jaa . Toivottavasti meksikolaisessa ruuassa on riittävästi chiliä , cayennea , habaneroa sekä Tabascoa , jotta meksikolainen ruoka olisi riittävän maukasta ja tulista Tex – Mex – ruuan tapaan .

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 3.7.2017 klo 19:30

    Meksikon matkalla selvisi, ettei paikallisen ruuan aina pidä olla tulista. Monissa ruokapaikoissa söin esimerkiksi tacoja ja chiladas-annnoksia, jotka olivat hyvin maukkaita, vaikkeivät olleet tulisisesti maustettuja. Makuelämys syntyy monista tekijöistä. Tuoreet raaka-aineet, kuten cilantro ja lime tai vaikkapa juuri oikean tulen päällä paistettu tortilla vaikuttavat varmasti kokonaisuuteen. Mutta makuasioistahan ei voi kiistellä:-) t. Kirsi-Marja

  • Vastaa johanna kangas 30.7.2017 klo 10:09

    Kiitos tiedosta Kirsi! 🙂

  • Jätä vastaus