Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Floridan Suomi-talossa lauletaan karaokea myrskynsilmässä

9.9.2017

Kun muu Amerikka varautuu Irma-myrskyyn, Floridan suomalaiset valmistautuvat lauantai-illan karaoke-iltamiin Lantanan Suomi Talossa.

”Nyt Suomi Talon puheenjohtajana olen enemmän huolestunut Suomi Talosta kuin kodistamme”, kertoo Sirpa Aho, joka on asunut  Amerikassa yhteensä 25 vuotta, joista Floridassa viisi.

”On koettu Francis ja Jeanne myrskyt vuonna 2004 ja Sandy-hirmymyrsky Connecticutissa vuonna 2012. Luonnonvoimia ei pidä vähätellä, mutta ei voi panikoidakaan. Toistaiseksi on ollut tuuria ja selvitty ilman suurimpia vahinkoja”, Aho kuvaa.

Aho kertoo, että vuoden 2004 Francis rikkoi osan Suomi Talon kattoa ja että vesivahingot olivat melkoiset. Mutta suomalaiset eivät antaneet periksi luonnonvoimille.

”Katto korjattiin ja vedet kuivattiin. Toiminta on edelleen hyvin vilkasta”, Aho jatkaa.

Muutamaa tuntia myöhemmin Aholta saapuu voitontäyteinen viesti. Hän oli käynyt Costcossa ostamassa kaksi korillista pullovettä Suomi Talolle.

”Bensatankeillakaan ei pahempaa jonoa. Iltapäivästä alkoi sitkeä tuuli puhaltamaan pitkin järveä, hurrikaani tulossa. Kohta mennään Suomi Talolle hurrikaanikaraokeen!”

Floridassa asuu noin 25 000 suomalaista. Se on mantereen suurin suomalaiskeskittymä. Osa asuu siellä vain puolet vuodesta, toiset taas ympäri vuoden. Suomalaiset myös lomailevat ahkerasti Floridan alueella.

Perjantai aamuna Floridan kuvernööri  Rick Scott kehotti floridalaisia poistumaan osavaltiosta hirmumyrskun tieltä. Floridan itärannikolla, joka on eniten vaarassa, asuu noin yhdeksän miljoonaa ihmistä. Miten ihmeessä näin monta ihmistä kykenee pakenemaan lyhyessä ajassa myrskyjen jaloista? Tällä hetkellä on tiedossa, että Irma-myrsky, jonka pitäisi iskeä Floridaan sunnuntaiaamuun mennessä, on saanut seuraajia, Jose- ja Katia-myrskyn.

”Ei lähdetä. Ainakin oman ystäväpiirin perusteella suurin osa suomalaisista niin kuin muistakin jää tänne”, kertoo West Palm Beachissä asuva Taru Kolehmainen.

Kolehmainen kertoo laittaneensa jo torstaina taloonsa hurrikaanisuojat. Pihalta on myös kannettu sisään ”kaikkea mahdollista”, mikä saattaisi lähteä tuulen matkaan.

”Juuri nyt olen lasten kanssa leikkipuistossa. Yritän antaa heille mahdollisimman paljon aikaa liikkua tänään, kun pakollisia sisäpäiviä on edessä todennäköisesti useampia”, kertoo kolmen pojan äiti.

Hän on kertonut lapsilleen hurrikaanista, mutta koettaa olla pelottelematta lapsia ja pysyä käytännön asioissa.

”En pidä uutiskanavaa auki, vaan tarkastan netistä hurrikaanikeskuksen-sivuilta ja paikallisista tiedotteista muutaman tunnin välein tilanteen. Seitsemän ja kahdeksan vuotiaat pojat odottavat myrskyä jännityksellä. ”

Pojilla on tietysti vapaa päivä koulusta. Monista kouluista on jo tehty evakuointikeskuksia.

”Kahdekn vuotiaani on jo oppinut ajat, million myrskytiedotteet päivittyvät ja hän muistuttaa, että on aika katsoa ne.”

Jos evakkoon on kuitenkin lähdettävä, asiantuntijoiden mukaan vain nämä esineet kannattaa pakata reppuun: henkilökohtaiset lääkkeet viikon ajaksi, vettä ja kuivamuonaa, henkilökohtaiset paperit, kuten passi, ajokortti, koti- ja autovakuutus, ensi-apupakkaus, sähkölamppu ja ylimääräisiä pattereita, pieni patteriradio, pesuvälineet ja vaatekerta muutamalle päivälle.

Nyt ei muuta, kuin kädet ja varpaat ristiin, että tuhot olisivat mahdollisimman pienet. Pitää vain elää päivä kerrallaan.

 

Aiheeseen liittyvät

6 kommenttia

 • Vastaa Ilari Lindholm 9.9.2017 klo 14:33

  No jaa . Suomalaiset ovat tunnetusti tyhmänrohkeita , jotka poistuvat evakkoon ainoastaan poliisiviranomaisten kantamana .
  P . S . Evakointirepusta jäi puuttumaan ruoka ja vesi , joten evakkoon lähteneet henkilöt kuolevat ainakin nälkään evakossa , vaikka Floridassa vettä pitäisi löytyä hurrikaanin jälkeen maanteiden ojista .

 • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 9.9.2017 klo 23:14

  Ilari! Olet oikeassa. Evakointirepusta puuttui vesi ja kuivamuona. Ne olivat jääneet kirjoittajan listasta pois. Täytyy muistaa, että rannikkoseuduilla on alueita, joissa evakuointi on pakollinen, ja toisilla alueilla taas vapaaehtoinen. Tilanne muuttuu Floridassa lähes tunti tunnilta. Kiitos kommentista. Kirsi-Marja

 • Vastaa Ari Aho 10.9.2017 klo 16:13

  No evakuointikeskuksissa on vettä ja ruokaa, joten niitä ei tarvitse pakata mukaan.

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 11.9.2017 klo 22:14

   Hei Ari! Olet oikeassa, että vettä ja ruokaa varmasti on tarjolla silloin kun tilanteeseen ollaan varauduttu hyvin. Nuo ohjeet ovat peräisin haastattelemaltani sairaanhoitajalta, joka auttoi ihmisiä muun muassa Katrina-myrskyn aikaan. Ohjeistus on siis yleispätevä, ja riippuu varmaankin tilanteen vakavuudesta, onko edes vettä tai ruokaa tarjolla. t. Kirsi-Marja

 • Vastaa Sirpa Aho 14.9.2017 klo 21:03

  Tämä näitä otsikolla myyviä on-se-vaan-niin-kauhiaa juttuja. Myrskyn silmä meni kaukaa, karaoke oli päivää aikaisemmin, ja Suomi Talo oli täysin valmistautunut. Voiskohan yllä oleva taho jakaa seuraavan Suomi Talon facebook-postauksen, joka kertoo miten kolme bussilastillista Lepokodin asukkaita vietti aamupäivän ilmastoidussa Suomi Talossa, ja Suomi Talo vielä tarjosi kahvit ja voileivät pelkkää hyväntahtoisuuttaan. Onneksi Amerikan ihmemaassa asuvat suomalaiset ovat sivistyneempää, hyväntahtoista ja yhteistyöhaluista ja kykyistä väkeä. Tervetuloa Suomi Talolle seuraavaan karaokeen lauantaina 30.9.2017.

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 15.9.2017 klo 18:06

   Hienoa toimintaa!
   Hyvää jatkoa Suomi Talon väelle.

  Jätä vastaus