Yhteishyvä
Elämää Amerikassa

Chicago on mahtava (joulu)kaupunki

12.12.2017

”Chicago on New Yorkin maalaisserkku”, sanon miehelle, vaikka hän on Chicagosta kotoisin.

Eikä hän pahastu, vaan kysyy:

”Mistä luulet kaupungin saaneen lempinimen Second City?”

Tosiaan. Second City, se toinen kaupunki, mutta verrattuna mihin?

New Yorkiin tietysti. Suomalaisetkin tuntevat myyttisen New Yorkin kuin omat taskunsa, jopa nekin, jotka eivät ole sinne koskaan matkustaneet. New York tulee lähelle elokuvien ja tv-sarjojen kautta, se on elämää suurempi monikulttuurinen miljoonakaupunki, jonka vaikutus ulottuu joka puolelle maailmaa.

Entä Chicago? (Tiedän, että Chicagossakin tehdään paljon sinne sijoittuvia tv-sarjoja.)

Sen suuruudenpäivät alkoivat viime vuosisadan vaihteessa. Sen vuoksi historiallisissa valokuvissa ja piirroksissa Chicago näyttää ja tuntuu New Yorkilta.

Chicagon kohtalona on sijaita Michigan järven rannalla. Ilman järveä ja sen vaikutusta tavaroiden ja ihmisten liikkumiseen kaupungista olisi tuskin tullut sitä Chicagoa, sellaista mahtipontista asutuksen ja bisneksen keskusta jona kaupunki nyt näyttäytyy. Järvi on melkein 400 kilometriä leveä ja sen vastarannalle on Chicagosta matkaa kaksi kertaa enemmän kuin Helsingistä Tallinnaan. Järveltä tuulee usein.

Siitä juontaa kaupungin toinen lempinimi: Windy City.

Chicagosta tuli keskilännen kaupankäynnin ja rahoitusmaailman napa sekä teollisuuden, rautateiden, yliopistojen, urheilun, taiteen, jazzin, bluesin ja korkeakulttuurin sykkivä ja monimuotoinen keskus. 1850-luvulla sinne muuttivat saksalaiset, irlantilaiset ja pohjoismaalaiset siirtolaiset. Sen jälkeeen kaupunkiin virtasi Keski-Euroopan uskonnollisia vähemmistöjä, juutalaisia, puolalaisia, tsekkejä ja italialaisia. Etelävaltioiden afroamerikkalaiset muuttivat kaupunkiin 1910-luvulla, samoin  meksikolaiset ja puertoricolaiset.

 

Northwestern University on hieman kaupungin ulkopuolella. Olemme tutustumiskierroksella tähän arvostettuun opinahjoon, joka on Stevenin alma mater. Valmistuttuaan yliopistosta, Steven muutti maailmalle eikä ole sen jälkeen asunut Chicagossa. Ympyrä sulkeutuu, jos Katrina hakee tänne opiskelemaan.

 

Chicagon Hyde Parkissa sijaitsee Michelle ja Barack Obaman kotitalo. Talon eteen pysähtyvät nykyisin myös turistibussit. Ei ihme, attä taloa vartioivat salaisen palvelun miehet Obama-perheen asuessa edelleen Washington D.C:ssä. Talo on nähtävästi tyhjillään.

Chicagossa tuulee kuulemma aina. Joulukuussa se käy luihin ja ytimiin.

Viime vuosisadan vaihteen The Drake Hotellissa pidetään yllä vanhoja chicagolaisia traditiota. Täällä voi nauttia muun muassa iltapäiväteen joulukuusen varjossa. Steven kävi täällä lapsena lounaalla isoäiti Pearlin kanssa. Hän asui aivan kivenheiton päässä hotellilta kaupungin downtownissa. Chicagossa pääsee liikkumaan L-junalla eli paikallisella metrolla. Kaupungissa on maan kuulut museot, kuten Chicago Art Institute ja Science museo. Ja suurkaupungin tapaan täällä näkee New Yorkin veroista teatteria muun muassa Steppenwolf ja Goodman Theatressa.

 

Joulukuinen näkymä järvelle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aiheeseen liittyvät

4 kommenttia

 • Vastaa Ilari Lindholm 15.12.2017 klo 9:50

  No jaa . Chicago on ilmeisesti kylmä kaupunki , jonka.takia luulisi , että asukkaat muuttaisivat pois sieltä , vaikkapa Floridaan , Texasiin tai Kaliforniaan .
  Samalla luulisi , että Chicago kokisi samankaltaisen kohtalon kuin Detroit , joka taisi mennä peräti konkurssiin .

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 15.12.2017 klo 18:57

   Chicagossa on kylmää vain talvisin, kun järveltä puhaltaa kova viima. Kesät ovat aurinkoisia ja lämpimiä. Monet chicagolaiset tykkäävät neljästä eri vuodenajasta. Heille se on ihan parasta!

 • Vastaa Miia 15.12.2017 klo 11:13

  Aika moni kaupunki ois konkurssissa jos se kylmän takia jätettäis…Chicago on ihana kaupunki, ensimmäinen Amerikan reissuni. Eikä sillon ollut kylmä, koko viikon oli +30 ja yli Toivottavasti pääsen käymään vielä uudemman kerran, oli niin paljon nähtävää.

  • Vastaa Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss 15.12.2017 klo 18:53

   Kiitos kommentista. Chicagolaiset pitävät kaupungistaan yli kaiken, ja tuskin muuttavat pois vain sään takia. Lisäksi kaupungilla on mahtava historia, josta asukkaat ovat hyvin ylpeitä. t. Kirsi-Marja

  Jätä vastaus